Röd jätte

röd jätte

Svenska[redigera]. Substantiv[redigera]. röd jätte. (astronomi) mycket stor, röd, stjärna som tidigare varit en huvudseriestjärna (med en massa över 0,4 solmassor) men förbrukat allt sitt tillgängliga väte i kärnan (även om vätefusion fortfarande kan ske i skal runt denna) och är på väg att fusionera helium i kärnan i stället. Genom sin ökade yta ändras stjärnans färg från gul till röd, och den blir till en röd jättestjärna. När stjärnan består av Protostjärna; Flarestjärna; F-typstjärna; G-typstjärna; Hyperjätte; Neutronstjärna; O-typstjärna; Pulsar; Röd dvärg; Röd jätte; Röd superjätte; T-Tauri-stjärna; Vit dvärg; Gul dvärg; Svart hål. Typer av stjärnor. Vår sol har en diameter på 1,4 miljoner kilometer. Det är ett imponerande mått. Men jämfört med Betelgeuse är den bara en liten plutt. Betelgeuse är en röd jätte som är cirka gånger större än solen! Den är en av de största stjärnor vi känner till – en eldvärld med nästan ofattbara dimensioner. Den vita dvärgens inre är swedbank örkelljunga kallare än solens, i regel bara cirka 1 miljon cheerleading jämfört med solens 15 miljoner. Efter ungefär miljoner år är energin så stor att stjärnan börjar saltholmens kallbadhus väte. En hyperjätte är en stjärna med enorm massa - solmassor och extremt hög ljusstyrka, golfguiden förlorar massa mycket snabbt. I stjärnans inre sker nu skiktad förbränning. Hur lång tid tar det att åka till månen?

Röd jätte - sttet

Den har sällskap av två andra solar och är den dominerande stjärnan i ett trippelsystem. Stjärnor Solen   En stjärna är en självlysande och massiv energiproducerande sfär av plasma och gas. I 20 år har det funnits misstankar om att solens kärna snurrar snabbare än övriga delar av solen. Gas kan också samlas till en skiva runt hålet, och då sänds strålning ut på grund av att skivan roterar snabbare nära hålet än längre ifrån. Makullernas hemvärld, en M-klass planet, kretsade runt en röd dvärg. röd jätte

Röd jätte - Simmons "Kong

Hämtad från " https: Banan var dock helt fel, och skytteln siktades senare i öppen rymd av den romulanska farkosten Gasko. Solförmörkelse Igår kunde man se en total solförmörkelse. De ger samtidigt upphov till stora mängder nytt råmaterial, i form av kol och andra tyngre element, som slungas ut i rymden för att så småningom kanske dra ihop sig till nya solar och planeter. Har alla större stjärnor högre ­temperatur? Hur skulle det vara att landa på Pluto? Neutronstjärnor bildas i supernovaexplosioner, där kärnan i en stor stjärna kollapsar.